Pozitívum v nás v Slovinsku

Pozitívum v nás v Slovinsku

Na predošlých výletoch v Čechách sme sa dozvedeli, že „ranní ptáče dál doskáče“ a tak sme si radu našich susedov zobrali k srdcu. A naozaj, keď sme si v sobotu 6. Mája privstali, podarilo sa nám docestovať až do nádherného Slovinska.

Našou prvou zastávkou bolo mesto Maribor, druhé najväčšie mesto Slovinska. Toto stredoveké štajerské vinárske mesto sa rozprestiera na brehoch rieky Drávy, s malebnými námestiami a uličkami plnými útulných kaviarní. Maribor je preslávený najstarším viničom na svete nazývaným „stará trta“, ktorý je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov.

Na ceste smerom na juh do Predjamského hradu sme si spravili malú prestávku na pivo v mestečku Žalec, kde bola otvorená prvá pivná fontána v Európe. „Na zdravje!“

V teplom májovom počasí nám dobré pivko naozaj padlo vhod. Osviežení sme sa teda mohli vybrať ďalej, smerom na juh okolo Ľubľany do Predjamského hradu (názov hradu “Predjamski grad” - doslova hrad pred jaskyňou). Je vsadený do skaly, pričom je postavený vo vstupe do Prejdamského jaskynného systému. Hrad je skutočne unikátny a rozhodne ho pri návšteve Slovinska odporúčame nevynechať.

V nedeľu náš program začal návštevou malého románskeho kostolíka z 12 -14. st. Hrastovlje. V kostole sa nachádzajú fresky, ktoré pokrývajú všetky steny a klenby interiéru. Autorom je istrijský maliar Janez z Kastva (latinsky Johannes de Castuo). Najznámejšia freska je tanec smrti.

Po kostolíku Hrastovlje sa naše túlavé kroky vybrali do unikátnych Škocjanskych jaskýň, ktoré sú od r. 1986 na zozname svetového dedičstva UNESCO s najväčším podzemným kaňonom na svete vytvoreným riekou Reka. Jasnynný system je naozaj ohromný. Človek si počas prechádzania útrobami jaskýň naozaj uvedomuje, aký je maliičký a akú má príroda silu.

Z útrob jaskýň sme sa vybrali rovno do hlavného mesta Slovinska, do Ľubľany. Prehliadli sme si toto čarovné mesto architekta Plečnika (okrem iného autora úpravy pražských Hradčian), Prešernovo námestie, Františkánsky kostol, slávne „Tromostovje“,Cankarjevo nábrežie, Magistrát, Robbovu fontánu 3 slovinských riek, Ribje námestie, Obuvnícky most a iné.

Posledný deň nášho výletu sme sa vybrali do mestečka Bled, známym rovnomenným ľadovcovým jazerom s ostrovčekom a pútnickým kostolíkom uprostred, a panorámou Julskych Álp s krásnym hradom. Bled je známy ako vstupná brána do Julskych Álp a má čarokrásnu panorámu, často zaraďovanú medzi najkrajšie v Európe.

Výlet sme zakončili prepravou originálnou loďkou „Pletna“, ktorá sa doteraz dedí z otca na syna – na ostrov uprostred jazera s pútnickým kostolíkom ku ktorému vedie 99 schodov. Ochutnali sme aj vychýrený zákusok „kremšnic“, podobný nášmu krémešu.

Skoré vstávanie sa pre nás tentokrát naozaj vyplatilo a veríme, že sa program páčil všetkým zúčastneným a odniesli si zo Slovinska veľa pozitívnych zážitkov. Tešíme sa na ďalší výlet s Vami.

Zbogom!

Zdieľať

Zájazdy

Pripravované zájazdy nájdete v hlavnom menu, alebo kliknutím na tento odkaz.

Ďakujeme

Logo hlavného mesta